Historik

Ett axplock av de band som spelat hos oss genom åren

Det hela började 2010 då Folkparkerna i Väst ville göra en stor gemensam avslutning på folkparkssäsongen. Resultatet på det hela blev ”Stora Folkparksdansen”.

Sedan starten har allt sedan dess växt sig till en stabil och publikdragande attraktion. På området finns två dansbanor.  I rotundan  arrangeras mogendans. Vid jubileumsteatern är det moderndans för hela slanten.

Stora Folkparksdansen går av stapeln i mitten av augusti varje år. Platsen för det hela är natursköna Karlsholme Folkets Park i Mariestad som ligger vackert beläget intill Vänerns vackra strand.

 

affish-2010web
2010
Premiäråret. Banden som spelade var Wahlströms och Zlips, Streaplers och Claes Lövgrens och Streaplers. Jannez och Bhonus samt Matz Bladhs och Zekes. Publiktillströmningen var god. Flera danssiter och tidningar var hos oss och gjorde reportage. Publiken var mycket nöjda. Det fanns lite detaljer att finslipa på inför kommande år. Men så är det ju alltid.

 

affish-2011-web
2011
Stärkta av ett lyckat premiär år tog vid mod till oss och arrangerade en ny festival. Banden som spelade var Kindbergs och Jannez, Streaplers och Claes Lövgrens. Flamingokvintetten och Donnez, Wahlströms och Casanovas. De sistnämnda gjorde premiär på Stora Folkparksdansen har sedan dess varit ett stående inslag. Mycket dansant och glad danspublik även detta året.

 

affish-2012-web
2012
En gång är ingen gång och två gånger är tradition eller vad man brukar säga. 2012 års upplaga blev en succé. Lite förändringar i programmet från föregående år. Man vill ju alltid ha något ”nytt” att presentera. Banden som spelade var Jannez och Sannex, Streaplers och Donnez, Blender och Casanovas samt Flamingokvintetten och Elisas.
Detta år var det även premiär för ”Dansband på stan”. Ett gratisevenemang som blev en enormt stor succé. Som specialinbjudna gäster hade vi Magnus Kvintett som bjöd på några av sina absolut största hits.

 

affish-2013-web
2013
Nu har vi verkligen fått in vanan och rutinerna. Banden som spelade var Jannez och Sannex, Streaplers och Donnez, Blender och Casanovas samt Flamingokvintetten och Elisas. Elisas hade även med sig en gästartist i form av Lasse Sigfridsson som även gästade oss både under dansband på stan samt sjöng några låtar under kvällen i Rotundan. Under dansband på stan gästades vi av två ”nya” band på väg upp.  Dreams och Statuz. Även detta år var publiktillströmningen god. Många är det som nu hittat till Mariestad. Många bokar hotell och boende tidigt för att försäkra sig om att få ”tak över huvudet”. Under dansband på stan lottades det även ut kryssningar från vår samarbetspartner Birka Cruises.

 

affish-2013-2web
2013 
Detta år arrangerade vi även en dans på söndag. I samarbete med Frösunda Assistans och bokaren Susanne Zell så arrangerade vi eftermiddagsdans. Dreams och Status samt Elisas med Lasse Sigfridsson uppträdde. Publiktillströmningen blev inte vad vi hoppades på så det blev dessvärre ingen fortsättning på detta. Men de som var här trivdes och hade det trevligt.

affish-2014-web
2014
Detta års upplaga gästades vi av Sannex och Expanders, Streaplers och Claes Lövgrens samt Donnez och Elisas, och Casanovas och Blender. Detta år var man i färd med att renoverade Jubileumsteatern så det var en del provisoriska lösningar som fungerade rätt okej. I år presenterade vi ett nytt event ”Dansare på stan” i samarbete med Göran Adamsson och Gunilla Sandberg som är kursledare i Mariestads Dansklubb ”Alltidans”. Det hela blev ett mycket lyckat event där det dansades friskt på gatorna i Mariestad. Det hela avlöpte utan några incidenter. Det är kanske inte helt riskfritt att dansa på gatorna. Även dansband på stan blev en  stor publikmagnet med bland andra Ove Pilebo som nostalgigäst.

 

affish-2015-web
2015
Nu satsade vi för fullt i marknadsföringen av ”Stora Folkarksdansen” med det nya danspalatset. Jubileumsteatern hade genomgått omfattande renoveringar. Nu var det inte enbart danspalats utan inrymde även en restaurang som kunde ta emot dansgäster med stans bästa läge. Banden som spelade hos oss var Sannex och Voize. Tanken var att Umberella skulle ha spelat men de fick förhinder så vi fick med kort varsel boka in Voize. Streaplers och Elisas, Casanovas och Blender, Donnez och Claes Lövgrens var de övriga banden som spelade. Mycket lovord blev det för jubileumsteatern.  Dansare på stan och Dansband på stan blev även detta år stora succéer. Vi gästades på torget av bland andra Marie Arturén som var sångerska i Drifters. Även det nya bandet Paige från Lidköping med sångerskan Emma Käck visade upp sig.

 


affish-2016-web
2016
års upplaga bestod av banden Sannex och Mannerz och Streaplers och Matz Bladhs, Casanovas och Blender samt Donnez och Flamingokvintetten. De sistnämnda hade blivit inbokade på publikens begäran. På de senare åren har publiktillströmningen ökat enormt och i år var samtliga boenden i Mariestad uppbokade. Ville man ha sängplats fick man således hitta plats utanför kommunens gränser. Under dansband på stan gästades vi av Donnez, Blender och Casanovas. Vi fick även celebert besök av Paul ”Paljett” Sahlin som tidigare varit soloartist men även sångare i  Säwes och Matz Bladhs. På café Holmen uppträdde även den uppskattade dansbandstrubaduren Gunnar Wallmon  båda dagarna.

 

2017
Att vi år efter år bokar in landets bästa dansband är något som vi gång på gång får kvitto på. Just detta år var det extra påtagligt då flera av banden som vi bokat in vann guldklavar under Malungs dansbandsvecka. Detta firade vi med att ha en egen
ceremoni under dansband på stan där banden fick lite skumpa och blommor. Mycket folk som vanligt på torget. Nytt för i år var att man gjort stora renoveringar av Rotundan.  Nytt fäktsystem, nya toaletter. Dessutom hade man på flera håll målat om vilket gjorde att lokalen blev mycket ljusare än tidigare. Publiktillströmningen var som vanligt mycket god båda dagarna. Många kom på fredagen för att återuppleva gamla minnen med Streaplers och Flamingokvintetten. Gott betyg även detta år av publiken. På café Holmen uppträdde även den uppskattade dansbandstrubaduren Gunnar Wallmon  båda dagarna.

2018
Åter igen fick vi kvitto på att vi bokar in landets bästa dansband. I stort sett alla banden som vi bokat in vann guldklavar under Malungs dansbandsvecka eller fick andra fina utmärkelser i form av grammis och manifestpris.  I år hade vi ungefär samma dansband som tidigare år med undantaget Skåningarna som spelade för första gången. Massor med beröm fick både vi och orkestern. Detta år arrangerade vi tyvärr inget dansbands på stan och dansare på stan. Mycket folk besökte oss som vanligt. Restaurangen på Karlsholme hade fått nya ägare som gjorde sitt yttersta för att publiken skulle trivas. De hade ju egentligen inte allt färdigt men ställde upp ändå för festivalens skull med lite lättare mat och dryck. På det stora hela var det gott betyg av publiken. På café Holmen uppträdde även den uppskattade dansbandstrubaduren Gunnar Wallmon  båda dagarna.

2019
Detta års upplaga blev även den lyckosam. Vi garderade oss med samma startåtta som året innan.  Mycket folk båda dagarna som bidrog till den höga stämningen. Tanken och planen var att arrangera dansband på stan. Men vädrets makter ville annat vilket bidrog till att vi i sista stund tyvärr fick ställa in. Inget band ville riskera sin dyra utrustning i regnet.  På café Holmen uppträdde även den uppskattade dansbandstrubaduren Gunnar Wallmon  på lördagen, Under fredagen spelade The Magnets.  Vädret var ungefär som det brukar vara. Lagom svalt Dv,s perfekt dansväder. Detta var den 9:e upplagan av Stora Folkparksdansen.


2020
Detta årets upplaga blev av kända orsaker inte av. Men vi valde att inte ställa in utan att ställa om. Det låter mer positivt. Så vi ställde in och hoppades på en festival 2021. Men så blev det inte heller. Men vi kastar inte in handduken. Vi siktar på en festival 2021 i stället. 

2021
Även detta år fick vi tyvärr ställa in. Men vi ger oss inte. Vi siktar starkt mot 2022


2022
Efter två år av ofrivillig frånvaro var det så dags att arrangera Stora Folkparksdansen 2022. Startfältet var Sannex, Allstars, Fernandoz, Matz Bladhs, Blender, Casanovas, Donnez och Streaplers.
Vi visste ju inte hur många som skulle dyka upp efter pandemin. Men med facit i hand är vi mycket nöjda med publiktillströmningen. På café Holmen uppträdde även den uppskattade dansbandstrubaduren Gunnar Wallmon.
Allting löpte på bra utan några incidenter. Både dansbanden och publiken var nöjda. Vädret var precis som det brukar vara lite regn och mycket sol. Lagom varmt dansväder med andra ord.